zaterdag 25 mei 2019

Vleesch

Ik geloof dat ik in mijn vleesperiode zit. Wacht, dat moet ik uitleggen.

Voor sommige mensen lijkt het alsof ik heel veel hobby’s heb. Als je mijn Instagram account een beetje bekijkt kan ik me dat ook wel voorstellen. Zuurkool, koken, brouwen, stoken, pizza’s, lassen, timmeren, vliegjes binden enzovoort. Maar dat is helemaal niet zo. Ik heb namelijk maar 1 hobby. Dingen zelf maken!

Weten hoe het werkt, lezen, uitzoeken, googelen, winkelen en dan maken! Al die dingen, zelf maken en snappen.

Daar draait het om. Dat je daarna een lekkere pizza eet, of zuurkool of een eigen gemaakt biertje drinkt. Er is geen groter geluk en in sommige gevallen nog lekkerder ook.

Recent heb ik het boek “Over Charcuterie” van Meneer Wateetons aangeschaft. Ik beschikte al over de andere boeken zoals “Over Rook”, “Over Drank” en “Over Worst”. Allemaal verslonden en nog steeds gebruik ik ze. Ter inspiratie of gewoon om even bij weg te dromen.

“Over Charcuterie” dus. Je eigen vleeswaren maken. Waarom zou je dat doen? Omdat het kan! Alle informatie die vroeger bij professionals was verborgen is nu beschikbaar in boekvorm of op het internet. Daarom!
Dus ik ga vol goede moed naar de Makro voor een runderhals. Eerst wel even de vleesbijbel van Gert Jan Kiers geraadpleegd om een eventueel alternatief achter de hand te hebben. Er is runderhals bij de Makro. 7,2 kilogram aan 1 stuk. Pffff….dat is wel een hele hap. Morgen maar even naar de Sligro.

Eenmaal bij de Sligro meld ik me bij de slager, ik heb al een stuk van 8 kilo zien liggen en vraag of ik daar de helft van mag. De hulp-slager zoekt de echte slager op en het mag. Zelfs voor dezelfde prijs. Ik krijg het mooie dikke stuk van 4,5 kilo. Kijk, met dat in je handen voel je je een vent!! 4,5 kilo koe aan 1 stuk.

Wat ga je er eigenlijk mee doen, vraagt ie. Ik vertel over het boek en dat ik er Pastrami en Corned beef mee wil maken. Nou, dat heb ik nog nooit gehoord, zegt ie, dat iemand dat zelf wil maken. Maar van mij mag je. Veel succes! Ik beloof hem dat als het lukt, ik dan de volgende keer een hele meeneem.

Eenmaal thuis begin ik de kruiderij bij elkaar te zoeken. De hals verdeel ik in 3 delen. 1 voor de Pastrami, echt een heel mooi mager deel. Dan 2 delen voor de Corned beef waarvan er 1 in de diepvries gaat. Het vlees voor de Corned beef snij ik in dunne plakken en meng het met de kruiden. Ruikt heerlijk!
Dit moet een nachtje zouten en wordt morgen afgegaard in de oven op 100 graden tot een kerntemperatuur van 70 graden. Ik ben zo benieuwd. Hej, is wel een recept van Eric Waagmeester van slagerij De Wit uit Amsterdam. Some big shoes to fill.

In de middag maak ik de pekel voor de Pastrami. Bij de Turkse supermarkt vind ik de ontbrekende kruiden. Ik gebruik voor het eerst mijn pekel-injecteer-spuit en sta versteld hoeveel vocht het vlees kan opnemen. De overige pekel bij in de vacuümzak en nu 8-12 dagen wachten. Dat wordt dan afgegaard op de BBQ. Low and Slow……

Binnenkort ga ik me wagen aan spek en droge worst. Ik heb hier een klein beetje ervaring mee dus dat komt goed. Eerst moet het bier nog uit de klimaatkast want daarin moeten de worsten en het spek straks drogen.

Misschien toch nog maar een koelkast erbij……….










1 opmerking:

  1. Mooi hè, ben heel benieuwd naar de pastrami. Cornedbeef was heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen