Ik barbecue nog wel eens. Ik kook ook nog wel eens. Ben gek op goeie kookboeken. In de tuin staat een pizza-oven voor brood en pizza. Ik maak af en toe worst, heb wel eens een varken uitgebeend, heb kippen geslacht en vis schoongemaakt. en gerookt.
We hebben ooit een dag uitgetrokken om op zoek te gaan naar het ultieme fornuis, een Viking Range.
Ik heb wel eens bier gemaakt, en cider, en wijn en ik heb ook wel eens alcohol gestookt. Ssssst!
Een foodie? Neuh, zo zou ik het niet willen noemen. Hipster woord.
Terug naar de barbecue. Op vakantie gebruiken we altijd een bolletje van Ikea. Makkelijk in onderhoud, makkelijk mee te nemen maar het is geen barbecuen. Het is oldskool grillen.
Ik heb ook al eens een oliedrum omgetoverd naar een grote BBQ, compleet met luchtinlaat en thermometer uit een oud ketelhuis. Die was niet te regelen, luchtlekken voorkwamen een mooi vuurtje en dito regeling.
Totdat in een weekend met de neefjes en nichtjes, mijn broer een perfect gegaarde zalmzijde van zijn Weber OTG tovert. Ik maak kennis met indirect grillen en nog datzelfde weekend rijden we met onze eigen Weber One Touch Gold naar huis. Dat ding is fantastisch! Vergt wat kennis en techniek maar daar is Youtube voor. Maar met 57 centimeter pas ie niet door de caravandeur. Mee op vakantie is geen optie
Sinds enkele jaren zijn keramische kooktoestellen of kamado’s in opkomst en het feit dat de Sligro ze verkoopt en Johnnie Boer hem gebruikt geeft wel aan dat die dingen voldoen aan de hoogste standaarden.
Maar hej, ver over de 1000 euro voor een stuk keramiek. Nee, die stap heb ik nog niet durven zetten. Ik praat dan over een Big Green Egg. Gemaakt in Mexico. Briljant.
En wat doen de Chinezen dan? Namaken. Noemen we ze kamado’s en zijn te koop voor 350 tot wederom over de 1000 euro. Zoek maar eens op internet. Levendige discussies over voor en nadelen. Strijd tussen de BGE aanhangers en de kamado-bezitters. Het gevecht wordt, in mijn beleving, vaak gewonnen door de Mexicanen. Maar die Chinezen eindigen met een beperkt budget op een hele mooie 2e plek.
En dan is daar de tweet van Meneer Wateetons. Gevierd schrijver van een aantal kook/handboeken over worst maken, fermenteren en roken. Ja die heb ik, en ja die man volg ik. Met heel veel plezier.
Een foto van een kleine kamado bij de Xenos. Voor een heel schappelijke prijs. Denken, twijfelen, voor en nadelen wegen, plannen maken en uiteindelijk na 4 dagen naar Xenos. De laatste!
Ik bouw hem in in de zogenaamde buitenkeuken bij de pizza oven. Ik ben bezitter van een kamado. Joepie!
En dan komt het. Nieuw apparaat. Proberen. Aansteken. Is ie te regelen? Is ie groot genoeg?
De eerste indruk? Top ding. Houdt de warmte fantastisch vast. Wordt snel warm. Het ontsteken van de kolen is kinderspel met een klein aanmaakblokje. En de zak houtskool zal veel langer meegaan.
In de avond het eerste echte gebruik. Dat verloopt minder succesvol. De worstjes rollen, hij staat niet waterpas. De kip is iets te zwart. En het regelen vergt ervaring. We eten lekker hoor maar ik heb nog niet het samenspel tussen de verschillende factoren onder de knie. Factoren als de hoeveelheid brandstof, de stand van de luchtinlaat, de stand van het zogenaamde daisywheel bovenop. Dat gaat wel lukken maar ook dit ding vraagt om ervaring. Nou, dat komt goed uit.
Ik barbecue nog wel eens………..
Geen opmerkingen:
Een reactie posten