Gisteravond snel even de heg gesnoeid in de voortuin. De klimaatkast is leeg, het bier voor Taiwan zit in de fles. Dat betekent dat ik weer kan brouwen. Morgen dus. Zaterdag. Vandaar die heg……
Er staat pils op het programma. Het meest gedronken bier. Veel brouwers halen de neus ervoor op en gebruiken de meest exotische ingrediƫnten om een eigen bier te ontwerpen. Ik wil een lekker droog, technisch goed en een doordrinkbaar pils brouwen. Als dat lukt, dan ben je volgens mij pas echt een brouwer.
Vrijdag nog even neuzen op internet voor een goed recept. Die uit mijn vertrouwde boek staat me niet aan. Gezien het maischschema verwacht ik een te zoet pils. En ik wil droog en hoppig!
Ik heb een mooie gevonden en schrijf het recept om naar 30 liter. Beetje mout afwegen en klaarzetten, hop uit de diepvries vissen en dan de beentjes op de bank.
Zaterdag start ik om half 11. Ik voel me niet zo heel lekker, in mijn hoofd. En dat straalt blijkbaar af op de apparatuur en de andere spullen. De elementen zijn tegen me.
De koelkast weigert dienst in eerste instantie, ik vergeet het bazookafilter te installeren, ik knoei met de hop, ben te laat met het spoelwater enz. enz. Tot overmaat van ramp weigert de Nespresso ook nog dienst.
Het wordt een strijd. Mijn eerste pils.
In de kook lijkt het brouwapparaat ook nog niet op te warmen. Even later gaat ie gewoon zijn gang. Lag aan mijn waarneming waarschijnlijk. De wet van Murphy.
Maar goed, kop der veur!
Het eiwitprobleem en het bazookafilter los ik op met een dunne zeef. Het ultramoss doet goed zijn werk, het binden van de eiwitten en samen met Renate zit er aan het eind van de dag 30 liter pilsener in het gistvat met een start SG van 1050. Precies zoals het bedoeld was!
Een hoop lawaai om niks dus. De wort is lekker hoppig en veelbelovend.
Eenmaal onder waterslot bedraagt de temperatuur nog 28 graden. De spiraalkoeler moet nog een keer plaatsmaken voor een platenkoeler, dit schiet niet op. Ik zet het gistvat in de klimaatkast en zal vanavond later de gist enten. Ik hoop bij een graad of 17.
Dan 10 dagen op 11 graden, een diacetylrust van een dag of 3 bij 15 graden en dan koelen tot 4 graden gedurende 10 dagen. Suiker erbij en dan bottelen.
En dan uiteindelijk: Poar neem’n!!
De naam: "What could possibly go wrong" Pilsener.
Zal de volgende keer weer over een ander onderwerp schrijven. Misschien..........
Geen opmerkingen:
Een reactie posten